luni, 4 octombrie 2010

Ce te intreb eu si ce-mi raspunzi tu !

Iata un raspuns "argumentat " al MMPS cu privire la solicitarea de a-mi raspunde de unde reiese faptul ca pensiile sub 3000 nu vor fi afectate de recalculare !


ROMÂNIA
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE
Str. Dem. I. Dobrescu nr. 2, Sector 1, Bucureşti

DIRECŢIA ASIGURĂRI SOCIALE
Tel./Fax: 021- 310 08 04, 021 - 311 32 40
____________________________________________________________________________________
Nr. 3684/ 16.09.2010


Domnului ANDRUSCEAC PĂUNEL
apaunel60@yahoo.com

La memoriul dvs. adresat Guvernului României şi remis Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, vă comunicăm următoarele:
Pentru evitarea riscului declanşării procedurii de deficit excesiv de către organismele europene, a fost necesară adoptarea unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare şi de abordare mai prudentă a deficitului bugetar, motiv pentru care prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, Guvernul asigură cadrul legal necesar pentru accelerarea etapelor care stau la baza reformării sistemului public de pensii.
Cu privire la neconstituţionalitate măsurii de recalculare a pensiilor militare, Curtea Constituţională s-a pronunţat deja prin Decizia nr. 873/2010, astfel că în cazul pensiilor stabilite în baza unor legi speciale, aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu se pune problema încălcării principiului neretroactivităţii legii, deoarece legea nu acţionează pentru trecut, ci doar pentru viitor, urmând ca pensiile recalculate să se plătească în noul cuantum în conformitate cu prevederile Legii nr. 119/2010.
De asemenea, prin aceste prevederi nu este încălcat dreptul la un bun dobândit, dat fiind că acest drept vizează pensia ca forma de venit de înlocuire şi nu cuantumul acesteia.
Pentru a se asigura egalitatea de tratament pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii, Legea nr. 119/2010 reglementează recalcularea tuturor pensiilor speciale prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin Decizia nr. 873/2010 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, Curtea Constituţională a decis că recalcularea pensiilor de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale este o măsură neconstituţională, în timp ce recalcularea tuturor celorlalte pensii de serviciu a fost declarată constituţională şi se va realiza conform prevederilor legale în vigoare.

Cu stimă,

DIRECTOR,
Georgeta JUGĂNARU
Întocmit:
Consilier asistent
Rădiţa Savu