joi, 17 februarie 2011

Vor să-l suspende, dar nu ştiu cum. Ion Iliescu şi liderii USL îl acuză pe şeful statului că a încălcat Constituţia: “Preşedintele Traian Băsescu ar trebui suspendat de Parlament”

Autor: CRISTIAN ANDREI •
LU_Basescu.jpgponta (2).jpg

Întâlnirile dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL, de la Vila Lac 1, sunt considerate de către liderii Uniunii Social-Liberale în afara prevederilor constituţionale. Ion Iliescu, Crin Antonescu şi Daniel Constantin îl acuză pe şeful statului că s-a comportat ca un preşedinte de partid şi că nu avea de ce să caute un nou premier dacă Emil Boc nu şi-a depus mandatul. Un alt motiv pentru suspendarea preşedintelui Băsescu l-ar constitui faptul că, în prezenţa sa, liderii PDL au votat dacă sunt de acord cu ideea unui prim-ministru independent.

Patru zile dedicate întâlnirilor de taină la Vila Lac 1 a avut preşedintele Băsescu, începând de duminică seara. Surse democrat-liberale susţin că la prima reuniune, duminică seara, şeful statului le-a cerut liderilor PDL să voteze dacă sunt de acord cu ideea unui premier independent. În faţa preşedintelui, nominalizarea unui premier tehnocrat nu a întâmpinat nici o rezistenţă. După această întâlnire, preşedintele Băsescu s-a mai văzut de două ori cu PDL la Vila de protocol Lac 1, luni seara şi miercuri seara, unde s-a discutat despre viitorul partidului şi al guvernării. Atitudinea preşedintelui Băsescu a atras însă atenţia liderilor Uniunii Social-Liberale care susţin că un astfel de comportament încalcă prevederile Constituţionale, dăunează grav democraţiei şi statului de drept.

“Trebuie chemat la ordine”

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat în exclusivitate pentru “Puterea” că a constatat în ultima vreme încălcări flagrante ale Constituţiei şi că preşedintele Traian Băsescu trebuie readus cu picioarele pe pământ de Parlament. “Tot comportamentul domnului Băsescu este în afara spiritului şi literei Constituţiei. În general, în toată perioada de exercitare a mandatului, dar mai ales în ultima vreme, au existat încălcări de-a dreptul flagrante. Traian Băsescu se confundă cu şeful de partid, ignoră toate regulile raporturilor pe care şeful statului trebuie să le aibă cu partidele politice, iar relaţiile sale cu instituţiile statului sunt în afara spiritului Constituţiei. Parlamentul ar trebui să se pronunţe cu vehemenţă împotriva comportamentului avut de preşedintele Băsescu, să-l cheme la ordine, să intre în rânduri, să respecte atribuţiunile pe care le are”, a precizat fostul preşedinte. El a adăugat că nu se pot porni demersurile pentru suspendarea şefului statului deoarece Uniunea Social-Liberală nu şi-a asigurat până în acest moment o majoritate în forul legislativ. Este o chestiune care cândva va trebui sancţionată de un Parlament care va fi mai independent. În clipa de faţă există o majoritate care merge docilă fără să-l sancţioneze pe preşedinte”, a menţionat Iliescu. Cu toate acestea, el a spus că atunci “când preşedintele încalcă litera şi spiritul Constituţiei, Parlamentul ar trebui să pună în discuţie suspendarea preşedintelui”. Pentru fostul preşedinte, comportamentul lui Traian Băsescu se poate compara cu cel al unui autist, deoarece nu ascultă de nimeni. Iliescu susţine că este inadmisibilă folosirea vilei de protocol în interes de partid, deoarece se încalcă flagrant anumite reguli. Social-democratul a precizat că în timpul mandatului său a avut o singură întâlnire cu parlamentarii PSD, iar atunci Traian Băsescu şi cei din PD l-au acuzat că s-a implicat în politica de partid. “Nu trebuie modificată legea fundamentală. Constituţia precizează clar care sunt prerogativele preşedintelui. Nu este nevoie de vreo modificare, de ceva în plus. Trebuie doar respectată”, a conchis Ion Iliescu.

“Un comportament inacceptabil”

Acţiunile preşedintelui Băsescu au trezit iritare şi în tabăra liberalilor. “Este inacceptabil, din punct de vedere constituţional, ca preşedintele României să se implice atât de frecvent şi atât de făţiş în activitatea internă a unui partid politic”, a declarat Crin Antonescu. Preşedintele PNL susţine că democraţia şi statul de drept au de suferit de pe urma comportamentului preşedintelui. “Traian Băsescu acţionează făţiş în văzul întregii opinii publice ca şef al Partidului Democrat, face, desface, negociază, cercetează şi hotărăşte în interiorul Partidului Democrat, ceea ce este inacceptabil. La fel de inacceptabil din punct de vedere constituţional este ca preşedintele să vorbească, sau lideri ai unui partid de guvernământ să vorbească despre preşedinte ca şi cum ar fi la bunul plac al acestuia să demită un prim-ministru, să caute un prim-ministru, să găsească şi să numească un prim-ministru. Guvernul nu aparţine preşedintelui, în România, potrivit Constituţiei”, au fost acuzele aduse de Antonescu.

“USL va discuta despre suspendare luni”

“Prin acţiunile din ultimele zile, prin implicarea în viaţa PDL în mod direct şi deschis, preşedintele forţează limitele Constituţiei, încercând parcă să creeze premisele unui proces de suspendare”, ne-a spus preşedintele PC, Daniel Constantin. Conform acestuia, problema va fi discutată luni în cadrul şedinţei Uniunii Social-Liberale. “Din ce am văzut, şi domnul Antonescu, şi domnul Ponta şi-au manifestat dezaprobarea faţă de acţiunile preşedintelui, spunând că preşedintele forţează limitele Constituţiei”, a precizat Constantin, care a adăugat că juriştii celor trei partide supraveghează modul în care preşedintele respectă Constituţia.