vineri, 1 aprilie 2011

Domnul Niculae Mircovici - toata stima si respectul nostru

Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare -Stenograma-

In data de 1 Martie, la Camera Deputatilor a avut loc Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare. Va prezentam in cele ce urmeaza stenograma acestor dezbateri:

...............................

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor colegi,

Dacă observaţi, poziţia 4, cu care suntem de acord şi a fost de acord şi comisia, reprezintă unul dintre punctele cele mai importante ale modificării Legii nr.85 privind statutul cadrelor militare. Ea aduce, practic, prin această prevedere armata română în rândul celorlalte armate în ceea ce priveşte obligaţia participării în teatrele de operaţiuni. Dacă, până acum, participarea în teatrele de operaţiuni era voluntară, începând cu intrarea în vigoare a alin.(1) al art.8 şi alin.(2) şi (3), care sunt cuprinse, cadrele militare în activitate au obligaţia să participe în teatrele de operaţiuni la misiunile în afara teritoriului naţional.

Vom observa, în cadrul acestor prevederi, faptul că se exceptează această obligativitate numai în cazurile care, până acum, Legea nr.80 privind statutul cadrelor militare le prevedea pentru situaţii de război.

Deci, trebuie să observăm şi n-avem voie, ca legislativ, să scăpăm din vedere faptul că astăzi, 1 martie 2011, dăm armatei române o obligaţie pe care o are numai în situaţii de război în ceea ce priveşte participarea în teatrele de operaţiuni.

Acesta este motivul pentru care am ţinut să evidenţiez acest punct din prevederea proiectului de lege, pentru ca atunci când analizăm anumite situaţii legate de activitatea cadrelor militare, de contractul pe care militarii îl au cu statul lor atât în perioada activităţii, cât şi după terminarea acestei activităţi, să judecăm cu aceeaşi unitate de măsură şi să sperăm că numărul… cei câţiva mii de oameni care în momentul de faţă sunt – foşti militari – pe străzile capitalei, nu vor mai ajunge să manifeste pentru un drept firesc, pe care orice stat este onorat să-l asigure celor care-şi pun viaţa în slujba apărării lui.