sâmbătă, 23 aprilie 2011

Presa germană: "UNGARIA ESTE RUŞINEA EUROPEI". Cum comentează nemţii NOUA CONSTITUŢIE MAGHIARĂ şi cum afectează ea ROMÂNIA

de Mihai SCHIAU , Alexandra PELE

Fidesz, partidul condus de primul-ministru Viktor Orban şi aflat la putere în Ungaria, s-a folosit de majoritatea pe care o are în Parlament (două treimi) şi a introdus o nouă Constituţie

Fidesz, partidul condus de primul-ministru Viktor Orban şi aflat la putere în Ungaria, s-a folosit de majoritatea pe care o are în Parlament (două treimi) şi a introdus o nouă Constituţie, scrie Der Spiegel.

Noua lege fundamentală maghiară a stârnit numeroase controverse în ţările europene, deoarece se crede că ideologia conservatoare şi naţionalistă a partidului aflat la conducere va fi "transferată" întregii ţări. De asemenea, există temeri că Fidesz ar putea avea o "putere mult peste limitele democratice", mai notează sursa.

Citeşte şi: Parlamentul ungar a adoptat noua Constituţie ultraconservatoare

Der Spiegel spune că noua Constituţie slăbeşte puterea tribunalului suprem maghiar, în ceea ce priveşte bugetele şi taxele, şi îi permite lui Orban să controleze instituţiile-cheie ale statului mult după ce i se termină mandatul de prim-ministru, în 2014.

În weekend, dar şi luni, mii de unguri au protestat, în capitala Budapesta, împotriva noii legi fundamentale. Reacţia Fidesz nu s-a lăsat aşteptată: are majoritatea, deci îşi permite să facă schimbări, scrie sursa.

Noua Constituţie ungară este periculoasă şi pentru România. Asta pentru că ea stipulează că Ungaria este responsabilă pentru maghiarii care trăiesc în ţările vecine. Un sfert dintre toţi etnicii maghiari trăiesc în România, Slovacia şi Serbia.

ARD: "Presa a fost biciuită. Ungaria nu mai aparţine Uniunii Europene"

Televiziunea publică ARD a comentat schimbările legislative din Ungaria în cadrul unui talk-show de noapte.

"E ciudat. Cu cât unele ţări profită mai mult de legile Uniunii Europene, cu atât altele sunt mai înclinate către sentimente anti-europene. Statul constituţional (n.r. maghiar) a fost în mare parte abolit, viitoarele alegeri sunt, practic, fără sens, iar presa a fost biciuită, la fel ca teatrul, muzeele şi orice altceva care ar putea contribui la identitatea culturală a unei ţări".

"A rămas doar o urmă vagă de pluralism, de varietate, de societate liberă. Dacă vorbeşti astăzi cu maghiarii despre politică, vei regăsi frică în discursul lor, ca în Germania de Est, pe vremuri. În acest stadiu, Ungaria nu mai aprţine Uniunii Europene. Este o ruşine pentru Europa. Dar Europa nu face nimic".

Berliner Zeitung: "Viktor Orban este o fiinţă puternic anacronică"

Cotidianul de stânga Berliner Zeitung comentează:

"Maghiarul de rând îl vede pe Viktor Orban drept o fiinţă puternic anacronică: creştin convins, care venerează trecutul eroic al naţiunii pe care o conduce, mai sensibil la monarhie decât la republicanism. Conform noii Constituţii, toţi ungurii trebuie trebuie să creadă în Dumnezeu - cu acest aspect se deschide legea fundamentală -, să fie heterosexual şi să aibă o familie".

"Guvernul Orban a scris, a dezbătut şi a aprobat de unul singur această nouă Constituţie, care are un preambul plin de ideologie. Acum, legea mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui, care este un apropiat al lui Orban. Primul-ministru a reuşit ceea ce fraţii Kaczyinski doar visau în Polonia: să transforme ideologia naţional-conservatoare în doctrina statului".

"Dar Constituţia nu promovează doar o ideologie intolerantă. Guvernul s-a debarasat, de asemenea, de elementele cheie ale separării puterilor în stat, prin slăbirea puterii Curţii Constituţionale".

Publicaţia de centru-dreapta Süddeutsche Zeitung scrie:

"Constituţia încurajează intoleranţa ideologică şi etnică atât pe plan intern cât şi pe plan extern. Unii ar putea să regăsească în text retorica fascistă a Europei dintre cele două războaie mondiale. Ţările vecine şi-ar putea aduce aminte de aroganţa culturală şi puterea Ungariei de altădată care le-a impus programele de maghiarizare. Prin noua Constituţie, statul ungar susţine că urmăreşte interesele tuturor maghiarilor, inclusiv ale celor trei milioane care trăiesc în tările vecine".

Pe de altă parte, ziarul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung nu are nicio problemă cu noua Constituţie

"Preambulul ar putea să pară învechit ţărilor occidentale. Cu toate acestea, pentru majoritatea ungurilor din ţară şi din străinătate referinţa la 'credinţa ridicată la rang naţional' este demnă de a fi inclusă în Constituţie, asemenea referinţelor la căsătorie şi familie ca fiind fundamentele societăţii şi statului. Nu există dovezi clare în text care să ateste că amendamentele nu respectă valorile europene, precum pretind opozanţii lui Orban".

Opoziţia maghiară: Noua lege fundamentală este un "puci" constituţional

Constituţia are la bază un proiect ultraconservator al premierului Viktor Orban, cu referiri la Dumnezeu şi la familia tradiţională, calificat drept "puci" constituţional de opoziţia maghiară. Noua Constituţie - al cărei preambul e plin de formule care ţin de un patos istoric, creştin şi naţionalist - promite să ocrotească "unitatea spirituală şi intelectuală" a naţiunii ungare, "ruptă în mai multe părţi în timpul furtunilor istoriei".

Oponenţii săi consideră că această Constituţie încalcă libertăţile fundamentale şi constituie în special un mijloc pentru ca premierul să consolideze puterea sa şi a partidului său.

După adoptarea sa în Parlament, noua Constituţie va trebui să fie semnată luni, în a doua zi de Paşte, de preşedintele Pal Schmitt, un apropiat al lui Viktor Orban, şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012.