miercuri, 17 noiembrie 2010

Penibila" Curte Constituţională aruncă în aer parlamentarismul românesc

Migraţia politică a fost legalizată, drumul spre dictatură are undă verde

17 noiembrie 2010 este o zi neagră pentru parlamentarismul românesc: o parte dintre judecătorii Curţii Constituţionale au decis că migraţia politică este legală. Decizia luată miercuri de Curtea Constituţională reduce la zero mijloacele de exprimare ale Opoziţiei şi încalcă voinţa unei părţi însemnate a electoratului. Primul act de dictatură va fi consumat în Camera Deputaţilor.

Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi (adică doar o parte, maxim cinci judecători din nouă, s-au pronunţat), că deputaţii care în timpul unei legislaturi părăsesc partidul sub culorile căruia au candidat în alegeri se pot constitui în grupuri parlamentare cu drepturi similare grupurilor parlamentare rezultate din alegeri. De asemenea reprezentanţii acestor noi grupuri parlamentare pot obţine posturi în conducerea Camerei, în conducerea comisiilor de specialitate etc. Practic, se poate spune că judecătorii Curţii Constituţionale au LEGALIZAT astfel migraţia politică parlamentară. Începând din ziua în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, orice deputat poate pleca fără probleme din partidul în care face parte, voinţa electoratului care, în afară de persoană, a votat şi culoarea politică şi mai ales programul sau proiectul politic al respectivului candidat (program/proiect de fapt al partidului care l-a desemnat candidat într-un colegiu - n.a.) fiind astfel călcată în picioare.

O decizie clară în favoarea Puterii

Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, adică confirmarea noilor prevederi aduse regulamentului Camerei Deputaţilor - dreptul independenţilor fugari din alte partide de a se constitui în grup parlamentar şi promovarea reprezentanţilor acestui grup în structurile de conduecere -, reprezintă un balon de oxigen pentru actuala Putere, care astfel îşi asigură în continuare majoritatea în luarea deciziilor. Reamintim, fără aportul celor 15 fugari grupaţi în jurul lui Gabriel Oprea, cel despre care Traian Băsescu spunea cândva că este "şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase" (Oprea a fost recent "reevaluat pozitiv" de şeful statului - n.a.), actualii guvernanţi nu ar fi avut majoritate în Camera Deputaţilor. Prin acordarea de funcţii reprezentanţilor grupului independenţilor din UNPR, se mai anihilează şi majoritatea deţinută de Opoziţie în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Practic, prin această decizie se anihilează orice posibilitate de exprimare a Opoziţiei, în fapt, posibilitatea de exprimare 3.558.512 cetăţeni români care au votat candidaţii PSD şi PNL. (Pentru comparaţie, actuala Putere reprezintă voturile a 2.664.454 de români, la care am putea să adugăm circa 116.000 de voturi, dar numai în situaţia în care votanţii fugarilor din PSD şi PNL ar fi de acord cu noua orientare politică şi noile programe ale acestora.)

Reacţii din zona Opoziţiei

Victor Ponta (PSD): "PSD respectă deciziile Curţii Constituţionale, dar consideră că democraţia românească are nevoie de măsuri dure împotriva traseismului politic. Considerăm că, prin aceste decizii de astăzi, s-a ajuns la desfiinţarea rolului opoziţiei în România, precum şi la legiferarea «traseismului» politic în Parlamentul României. Opozitia poate fi desfiinţată prin «cumpărarea» de parlamentari, iar «traseismul» este recompensat prin funcţii. În ciuda acestei decizii, PSD se obligă ca, după alegeri, să nu folosească astfel de reglementări antidemocratice pentru a deturna sensul votului".

Ciprian Dobre (PNL): "Cred că, de fapt, este o deschidere a drumului către autocraţie, este drumul prin care România abandonează principiile democratice. Suntem pe o cărare care duce clar spre dictatură de tip constituţional. Nu voi spune că decizia Curtii este una eronată, ci una ce deschide drumul către dictatura constituţionala în România. Practic, s-au înlocuit alegerile parlamentare cu o hotărâre a majorităţii parlamentare. Cred că din acest moment este posibil orice".

Primul act oficial de dictatură în Camera Deputaţilor

Afirmaţiile deputatului PNL Ciprian Dobrea au fost foarte repede confirmate de realitate. Profitând de o altă modificare nedemocratică a regulamentului Camerei - cea votată marţi -, prin care s-a eliminat necesitatea cvorumului în şedinţele Biroului Permanent, miercuri s-a şi desfăşurat o şedinţă a acestui organism cu participarea doar a reprezentanţilor Puterii. Cei şapte deputaţi ai PNL şi PSD din Biroul Permanent au fost anunţaţi prin SMS cu doar 15 minute înainte de convocarea şedinţei, astfel că ei nu au putut participa. În componenţa exclusivă a reprezentanţilor Puterii s-a validat votul din comisia juridică - dat cu doar o oră înainte - prin care s-a considerat că Roberta Anastase nu a încălcat regulamentele şi procedurile şedinţelor de plen în trei situaţii reclamate de Opoziţie. Tot conform unor surse parlamentare, se pare că în şedinţa de miercuri a Biroului Permanent s-a decis ca să fie angajată o firmă de audit care să evalueze activitatea angajaţilor Camerei Deputaţilor. Conform sursei citate, rolul respectivei evaluări nu înseamnă altceva decât o vastă operaţiune de epurare din Camera Deputaţilor a angajaţilor care nu sunt membri sau simpatizanţi ai PDL. Site-ul inpolitics.ro a prezentat mai multe amănunte în acest sens.

Contactat de cotidianul.ro, Valeriu Zgonea (vicepreşedinte al Camerei din partea PSD) ne-a precizat: "Orice este posibil. De aproape două luni de zile cei din PDL ne-au ameninţat că vor elimina consilierii, experţii şi referenţii din comisiile parlamentare care au simpatii apropiate de PSD, şi implicit o serie de funcţionari propuşi de PSD. Am semnale că se intenţionează ca funcţiile de secretari generali adjuncţi urmează să fie oferite UDMR şi UNPR, deşi un post aparţine PSD. De asemenea, deşi conform algoritmului trebuia să desemnăm un candidat pentru un post care se vacantează în CNA, am înţeles că se va forţa desemnarea unei foste ziariste apropiate de PDL".




Lucian Gheorghiu