vineri, 5 noiembrie 2010

RECOMANDARE FILM

Va recomand sa urmariti filmul de nota ZECE, Lupii mărilor (The Sea Wolves: The Last Charge of the Calcutta Light Horse), in aceasta seara (vineri, 05 nov. 2010 ora 20.00 la Pro Cinema.

În timpul celui de-al doilea război mondial, câţiva ofiţeri în retragere sunt recrutaţi de Serviciul Secret Britanic cu misiunea de a distruge în portul indian Goa, aflat în teritoriu neutru, un vas comercial german pe care se află un transmiţător care indică submarinelor poziţia navelor britanice.
Avertizaţi că este vorba de o misiune secretă pentru care nu vor primi nici un fel de recunoaştere şi nici sprijin în caz de pericol, venerabilii membri ai regimentului Calcutta Light Horse - care ultima oară luptaseră în Războiul Burilor de la 1900 - nu au pregetat să se ofere voluntari în această misiune delicată. Pentru a respecta neutralitatea Indiei, scopul britanicilor era să distrugă transmiţătorul fără să dea de bănuit că a fost rezultatul unei acţiuni militare. Dosarele acestei misiuni secrete au fost scoase la iveală abia în 1978.
Este extraordinar cum aceşti militari ieşiţi la pensie, care la vremea respectivă aveau între 60 şi 70 ani, au reuşit să ajungă pe vasul german, să neutralizeze echipajul, să găsească transmiţătorul şi codurile, iar apoi să distrugă vasul făcând ca totul să pară un accident. Misiunea a fost un succes indiscutabil, iar cifrele vorbesc de la sine. În primele 10 zile ale lunii martie 1943 submarinele nemţeşti au distrus 12 nave aliate care patrulau în Oceanul Indian. După "intervenţia" din portul Goa doar o singură navă a mai fost distrusă în acea lună.