vineri, 17 decembrie 2010

General de armată (r.) Eugen Bădălan, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române între octombrie 2004 și septembrie 2006, actualmente deputat PDL de Brăila și secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, declară, în interviul acordat www.e-politic.ro, că situația înzestrării Armatei “nu este încă disperată, dar este destul de grea!”.
Bădălan mai spune că nu crede că cineva vrea, neapărat, să-și bată joc de Armata Română, dar acuză, voalat, toate cele trei guvernări – Năstase, Tăriceanu și Boc, care s-au succedat din 2000 până în prezent, pentru că “atâta timp cât clasa politică și mai ales guvernele succesive nu-și dau seama de importanța instrumentului de putere a Statului care este Armata, și să-i facă alocații corespunzătoare, lucrurile nu se vor modifica în bine foarte curând! Asta este valabil pentru toate ultimele trei guvernări, inclusiv pentru cea de astăzi!”

Iată ce declară Eugen Bădălan pentru www.e-politic.ro:

S-a ajuns aici din cauza lipsei resursei financiare. Cred că soluțiile sunt două. Să se ia măsuri ca să se prelungească resursa de zbor la Mig 21 Lancer și să sperăm că până în 2012 se va găsi o soluție, dacă nu prin finanțare de la Buget, prin soluția credit-furnizor sau altă soluție, prin alt aranjament financiar-bancar, să se poată procura un avion multi-rol și să se treacă la modernizarea sistemelor de apărare antiaeriană.

Cred că situația nu este încă disperată, e o situație destul de grea, dar încă nu este disperată pentru că mai există încă soluții în acest moment.

Întrebarea de ce nu s-a făcut nimic în perioada 2000-2009, este o întrebare pe care se poate specula în multe feluri. Eu însă îmi interzic aceste speculații, dar cred că explicația este una singură: atâta timp cât clasa politică și mai ales guvernele succesive nu-și dau seama de importanța instrumentului de putere a Statului care este Armata, și să-i facă alocații corespunzătoare, lucrurile nu se vor modifica în bine foarte curând! Asta este valabil pentru toate ultimele trei guvernări, inclusiv pentru cea de astăzi!

Lucrurile acestea se discută, inclusiv în Guvern, dar deocamdată nu s-a ajuns la o soluție care să poată fi pusă în practică imediat.

Nu cred că cineva își bate joc de Armata României, dar în lista de priorități, atunci când sunt altele mult mai importante, poate esențiale chiar pentru existența noastră, de fiecare dată s-a găsit un motiv ca măsurile pentru înzestrarea Armatei să fie amânate! Repet, situația nu este încă disperată, dar cred că a venit vremea ca Armata să treacă pe o listă de priorități în primele locuri!

Eu nu am fost de acord cu renunțarea la principiul ocupațional, principiu care funcționează pentru pensionarii militari în 80 la sută din țările lumii, aproape în integralitatea lor pentru țările membre NATO și UE, dar a fost decizie politică să se uite de acest principiu.

În principiu, eu nu pot fi de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, pentru că orice om care are capacitatea să mai lucreze cred că are libertatea să o facă!

Atunci când ne supunem jocului majorității, cred că fiecare dintre noi poate avea o părere până în momentul în care s-a luat o decizie prin votul majoritar! Când s-a luat decizia prin votul majoritar, opiniile fiecăruia dintre noi cred că nu mai contează!

Nu, nu m-am predat! Dar nu fac parte din categoria celor care cred că pentru a câștiga ceva trebuie să țipi, să înjuri, să zbieri! Cred că sunt alte metode!

Numirea domnului Gabriel Oprea la Apărare este o decizie politică și îmi interzic să am opinii în legătură cu acest lucru!